Warm water ontspant
Het is algemeen bekend dat warm water ontspannend werkt en dat geldt ook tijdens je bevalling. Of je nu een douche neemt of in bad gaat, het warme water helpt je te ontspannen. Hierdoor wordt er oxytocine aangemaakt, waardoor je weeën krachtiger worden. Door die ontspanning maakt je lichaam ook makkelijker zijn eigen pijnstiller (endorfine) aan, waardoor je de mogelijke pijn van de weeën makkelijker aan kunt of deze misschien niet eens voelt. Doordat je optimaal profiteert van je eigen pijnstilling, is de kans ook kleiner dat je pijnmedicatie nodig hebt.
Ben je op zoek naar natuurlijke manieren van pijnbestrijding?
Lees dan: van De Kritische Verloskundige: Natuurlijke Pijnbestrijding
Makkelijker bewegen
In water ben je gewichtloos en daardoor wordt het veel makkelijker om met je babybuik van houding te veranderen. Je kunt over de badrand hangen, je kan tegen je partner aan leunen (die achter je zit) of je kan op je knieën of hurken zitten. Of lekker afwisselen, net wat fijn voelt.
Bubbel
Om je goed te kunnen ontspannen, is het nodig om in jezelf te keren en zo in je eigen bubbel te komen (en te blijven). In een (beval)bad gaat dat een stuk makkelijker dan op het droge. Je zit in het bad en voelt je door de hoge rand beschermd. Er zit letterlijk een barrière tussen jou en de buitenwereld, wat je meer regie geeft over wie er aan je zit (voor ondersteuning en controles).
Weke weefsels
Door het warme water worden je lijf en weefsels weker en soepeler, waardoor je baby makkelijker geboren kan worden en jij er eerder zonder kleerscheuren vanaf komt, best een fijne bijkomstigheid (maar geen garantie 😉).
Baby landt zacht en warm
Voor je baby is het ook een fijne, zachte ervaring om van jouw warme lijf in warm water te plonzen.
Doordat hij via de navelstreng nog genoeg zuurstof binnen krijgt, hoeft hij ook nog niet direct te ademen. Je baby kan dan ook rustig even onder water zijn, zodat je elkaar al kan bekijken (kicke! en fotomoment), waarna je hem uit het water vist en lekker bij je houdt voor zijn eerste ademhaling.
Je hoeft niet bang te zijn dat je baby water binnen krijgt, want de ademhalingsprikkel komt pas na aanraking met koude lucht. Let er dus op dat je baby helemaal onder water is/blijft en hij als eerste met zijn hoofd boven water komt.
Controles in bad
Als jij dat wilt, kan je verloskundige ook nog controles uitvoeren terwijl je in bad zit. Er zijn speciale waterdichte doptones om de hartslag van je baby te controleren en aan de paarse streep boven je billen kan ze zien hoe ver je ontsluiting is gevorderd.
Een transparante ovenschaal kan dienen als venster, zo kan je verloskundige makkelijk boven water bekijken wat er onder water gebeurt.
In het ziekenhuis kun je vragen om een draadloze en waterdichte CTG, waarmee ze de hartslag en weeënactiviteit kunnen meten terwijl jij je bewegingsvrijheid behoudt.
Hygiëne in bad
Het bevalbad dat je leent (van je verloskundige) of huurt, is ook door anderen gebruikt. Dit kan prima, omdat je een gesteriliseerde hoes gebruikt die je in het bevalbad doet. Na je bevalling gooi je deze weg.
Ben jij ook anders dan anderen? Lees dan:
– Bevallen en Baby: 7 ‘Gekken dingen’ om eens uit te proberen
– Alternatieven voor toucheren tijdens je bevalling
Bevalbad en accessoires
Als je een verloskundige hebt, waar je een bevalbad kunt lenen dan zit alles wat je nodig hebt al in het pakket (behalve de extra hoes, die je los koopt). Als je een bevalbad wilt huren of kopen, let dan op de volgende dingen:
– bevalbad
– elektrische opblaaspomp om het bad op te blazen
– dompelpomp om het water uit het bad te pompen
– schepnetje om viezigheid uit het water te scheppen
Zelf aanvullen:
Je kunt het standaard pakket zelf aanvullen met:
– losse (hygiënische) hoes
– dekzeil om je vloer te beschermen tegen water bij het in-en uitstappen
– oude handdoeken om op te staan als je in of uit bad stapt
– hydrofieldoek of handdoek om over de badrand te leggen, dit kan fijner zijn om op te steunen dan de plastic badrand zelf
Check van te voren:
Het kan fijn zijn om voor je bevalling al uit te proberen hoe het werkt. Waar je dan aan kan denken:
– in welke ruimte je het bad wilt neerzetten en of je makkelijk om het bad heen kan lopen (al hoeft dat niet noodzakelijk te zijn), bespreek dit ook met je verloskundige.
– hoe lang het duurt om het bad op te pompen en te vullen met water,
– of de (bijgeleverde) kraankoppelingen op je kraan passen en de slangen om het bad te vullen lang genoeg zijn,
– ga in het bad zitten en probeer wat houdingen uit, eventueel samen met je partner.
Zie je als een berg op tegen je bevalling? Lees dan:
3 Life saving tips voor tijdens je bevalling
Praktische eigen ervaring:
Opblazen bad:
Wij hebben beide keren het bad van te voren opgeblazen en op de gewenste plaats neer gezet. Met de bijgeleverde elektrische opblaaspomp (hetzelfde als voor een luchtbed) was het in een paar minuten klaar. Het vullen duurt wat langer, ongeveer 20 min., maar is afhankelijk van de grootte van het bad en de capaciteit van je kraan.
Koppelingen en slangen:
Man haalde de doucheslang van de douchekraan af en draaide daar een kraanstuk (tuinslangkoppeling) op om de tuinslang op de douchekraan te klikken. Bekijk goed of de maat van het kraanstuk hetzelfde is als van je douchekraan.
Maat bad:
De eerste keer had ik (bleek achteraf) een groot bevalbad en daar hebben man en ik prima samen in gezeten. Zelfs toen ik tijdens het persen achterover leunend tegen man aan lag, kwam ik nog niet tegen de badrand aan (ik heb wel korte benen 😉). Dit vond ik achteraf wel jammer, want daardoor kon ik me niet goed afzetten om kracht te zetten.
De tweede keer had ik een klein bevalbad en dat paste precies in m’n eentje. Maar na twijfel heb ik ‘m toch geruild voor de grotere variant omdat ik graag weer samen in bad wilde zitten. Uiteindelijk zat ik tijdens mijn bevalling heel de tijd alleen in bad en had ik de ruimte om fijn van houding te veranderen, maar was het kleine bad ook groot genoeg geweest.
Waterschade:
Beide keren stond het bad op een houten vloer en hebben we geen waterschade gehad. We hebben een plastic zeil onder het bad gelegd en daarop nog oude handdoeken op de plaats waar ik in en uit het bad ben gestapt. Dit was voldoende om de vloer droog te houden.
Verdieping
Houdt de vloer het wel
Mijn bevalbad stond de eerste keer beneden in de woonkamer. Dit kwam vooral door een gebrek aan ruimte op onze slaapkamer en bovenverdieping. Ik heb de gordijnen dichtgehouden en daarmee had ik genoeg privacy. Het was ook wel praktisch want de verloskundige en kraamverzorgster konden op de bank naast het bad zitten. En ik ben na mijn bevalling ook op de bank gaan liggen, ’s avonds ben ik naar mijn bedje boven verhuisd.
De tweede keer wilde ik het bad ook in de woonkamer neerzetten, maar kwam er maar niet uit hoe ik me dan kon concentreren met 2 kleintjes (2 en 4 jaar) om me heen. De kraamverzorgster kwam toen met het idee om hem in een kamer boven te zetten. We hebben toen de kamer naast onze slaapkamer leeggehaald (stond vol met klusspullen) en daar het bad opgezet. Onze oude bank en mijn oude bed ernaast en klaar.
Een gevuld bevalbad weegt wel een paar honderd kilo, maar dat hoeft geen probleem te zijn voor je vloer, ook is de belasting maar van korte duur. Onze bevalbaden stonden gevuld op een houten woonkamervloer in een huis van 100 jaar oud en op een houten slaapkamervloer in een huis van ruim 90 jaar oud. Beide keren heeft de vloer het gewicht kunnen dragen.
Wil je meer lezen over bevallen in bad? Lees dan de blogs van verloskundigen:
– Doete van DubbelZen: Badbevalling: iets voor jou?
– De Krititsche Verloskundige: Waterbevalling
Nadelen
Is het dan allemaal rozengeur en maneschijn met zo’n bevalbad? Eigenlijk best wel ja. Ik heb geen echte nadelen ondervonden. Wat ik wel door anderen als nadelen genoemd zie is het volgende:
– Het kost moeite om een bevalbad te lenen/huren/kopen.
Als je een verloskundige uitzoekt die zelf bevalbaden uitleent en ervaring heeft met badbevallingen, dan ben je er al bijna en hoef je alleen nog een losse hoes te betalen (die je via je verloskundige kunt kopen).
In het ziekenhuis kun je vragen of ze een vast bevalbad hebben of dat je zelf een bad mee kunt nemen.
– Je moet het bad zelf opzetten.
Jij hoeft dit niet zelf te doen, dat kan je partner mooi voor je doen. Vaders kunnen het ook fijn vinden om praktisch bezig te zijn, het geeft een gericht doel en helpt jou enorm.
– Je moet het bad ook weer opruimen.
Ook dat hoef jij niet te doen. Jij ligt bij te komen in je eigen bed en je partner en kraamzorg kunnen de spullen opruimen en schoonmaken. Als ze het bad laten staan (wel schoonmaken) kun je er zelfs nog met je gezin in gaan voor een familiemomentje samen.
Conclusie
De ontspannende werking van warm water in een bevalbad kan je helpen lekker te ontspannen, makkelijk en gewichtloos te bewegen en geeft een veilig en beschermd gevoel door de hoge badrand.
In het water wordt je lichaam zachter en soepeler, waardoor je baby makkelijker geboren kan worden.
Voor je baby is het fijn om van jouw warme buikbadje in warm water geboren te worden, waardoor de overgang van buik naar buiten geleidelijker en zachter is.
Win-win voor moeder en baby. Wat mij betreft een echte aanrader dus.
Wat zijn jouw ervaringen met een bevalbad? En lijkt het je wat of juist helemaal niets? Ik ben benieuwd naar je reactie.
Zoek je meer informatie over het huren en gebruik van een bevalbad? Kijk dan bij:
Bevallingsbaden.nl
– wat is een waterbevalling? – hoe gaat een waterbevalling? – wat is een bevallingsbad?
– voordelen waterbevalling
– waar bevallen in bad? (thuis of ziekenhuis)
– ervaringen (video’s, foto’s en verhalen)
Oerbron.nl:
– waarom een waterbevalling – historie – voorbereidingen -handige informatie over de waterbevalling
– bevallen in water: ervaringen