Tummy time of het op de buik laten liggen van je baby om zijn nekspieren te trainen en afplatting van het hoofdje te voorkomen. Is dat echt noodzakelijk of vooral een leuke afwisseling in perspectief voor je baby?

Dwingend advies

Er wordt aan alle kanten (vooral ook door het consultatiebureau) aangeraden om na een week (of maand) je baby x / dag op zijn buik te leggen om zijn nek- en schouderspieren te trainen en afplatting van het hoofdje te voorkomen. Het is echt noodzakelijk om het x maal per dag te doen en het op te bouwen van x aantal seconden naar minuten, anders komt het nooit meer goed met de spieren van je baby en de afplatting (of zo doen ze je geloven). Alsof je nog niet genoeg aan je hoofd en lijf hebt in de zorg voor je baby.

Natuurlijk alternatief

Door dit advies lijkt het alsof er geen andere manier is om die nek- en schouderspieren sterker te maken en afplatting van het hoofdje te voorkomen en het dus wel noodzakelijk is. Maar ook hier blijkt weer dat er een natuurlijk alternatief is voor deze voor je baby belangrijke zaken. Een antwoord op een probleem dat er (dan) niet is, hoera!

Dragen

Om het antwoord maar gelijk te verklappen: je baby dragen.
En dan niet zo af en toe eens (op de arm), maar met regelmaat dagelijks (een of meerdere periodes), na de voeding of tijdens het slapen. Je baby maakt sociale contacten van mama/papa mee, kan zich afsluiten voor te veel prikkels en zit warm en veilig tegen mama/papa aan.
Je baby wilt waarschijnlijk altijd bij je zijn, dus te veel dragen is onwaarschijnlijk.
Door het dragen zit je baby al in een zittende houding, waardoor de nek- en schouderspieren automatisch getraind worden. Daar is geen gedoe met verplichte tummy time voor nodig.

Benieuwd naar de voordelen van dragen? Lees dan ook:
Nelleke Bos voor Kiind: Hoe je baby leert vanuit de draagdoek
Anouk Barendrecht voor OERmoeders van Nu: Waarom dragen?

Mooie ronding

Daarnaast blijft het hoofdje van je baby mooi zijn eigen vorm houden omdat het omhoog gehouden wordt tijdens het dragen. Bij veel (in bed) liggen kan het hoofdje inderdaad afplatten. Om dat te voorkomen kan je afwisselen met de kant waar je baby naar kijkt. Ook dit is extra en onnodig gedoe. Je baby is nu eenmaal niet gemaakt om veel (alleen, op de rug) te liggen, maar om veel gedragen te worden. Precies zoals tijdens de zwangerschap. De eerste 3-4 maanden van je baby’s leven buiten de buik worden niet
voor niets het 4e trimester genoemd. Het is een trimester van dragen op de buik in plaats van in de buik.

Wil je meer lezen over (dragen tijdens) het 4e trimester van je baby? Lees dan:
Melanie Visscher voor Kiind: Omring je baby met de veiligheid die er in je buik ook was
Anouk Barendrecht en Josette Zwier voor OERmoeders van Nu: Vanaf wanneer mag je dragen?

Happy Hair

Bijkomend voordeel van veel dragen is dat het haar van je baby ook mooi intact blijft. Er ontstaat geen kale slijtplek door gedraai tijdens het liggen. Win-win-win als je het mij vraagt.

Hoe maak je het dragelijk?

Nu kan het dragen van een steeds zwaarder wordende baby best doorwegen. Het kan dan ook fijn voor je lijf zijn om er vroeg mee te beginnen zodat je spieren wennen aan het (langzaam toenemende) gewicht van je baby.
Een draagconsult bij een draagconsulent kan je helpen in de keuze voor een geschikte draagdoek- of zak voor jou en het samen delen van de verzorging en/of dragen van je baby kan ook al verlichting geven.

Benieuwd hoe een draagconsulent je kan helpen bij het kiezen van de juiste draagdoek- of zak voor jou? Lees dan:
Anouk Barendrecht voor OERmoeders van Nu: Waarom een draagconsulent?

Eigen-Wijs-heid

Nu vraag je je misschien af hoe ik aan die wijsheid kom. En daar komt mijn eigen ervaring en inzicht om de hoek kijken.
En ook in dit geval ‘kostte’ het 1 of 2 baby’s om er te komen en plukt nr. 3 daar de vruchten van 😉 Hopelijk is dat voor jou(w baby’s) niet nodig.

Baby 1

Bij baby 1 werd op het consultatiebureau gemeld dat tummy time (een aantal keren per dag) nodig was om de spieren te trainen. Braaf volgde ik het advies op en had meerdere keren per dag een huilende baby die het helemaal niet leuk vond om op haar buik te liggen. Ook was ik niet zo consequent in het aantal momenten per dag, we vonden het allebei gewoon niet leuk om te doen.
Gelukkig kwam het toch helemaal goed met die nekspieren en afplatting, maar was er tijdelijk wel een kale plek op haar achterhoofd wat ook weer bijtrok toen het vele liggen ingeruild werd voor kruipen.

Baby 2

Bij baby 2 waren de instructies hetzelfde, net als mijn motivatie 😉
Bij minder tijd door 2 under 2, was tummy time een extraatje als ik er aan dacht. En zelfs bij zoveel ongehoorzaamheid is dochter 2 niet voor het leven getekend. Ze springt inmiddels vrolijk rond, met een rond hoofd en lange lokken.

Baby 3

Bij baby 3 had ik ‘het licht’ gezien en was tummy time helemaal geen prioriteit meer. Ik sleepte beeb weken, maandenlang lekker in de draagdoek met me mee. Op z’n rug liggen vond hij verschrikkelijk en op z’n buik nog erger, hij zat veel liever!
Met een maand of 4-5 kreeg ik op het consultatiebureau de vraag of hij wel eens op z’n buik lag. Ik zei van niet en toen was het foute boel, want hij moest toch echt op z’n buik liggen om z’n spieren te trainen. Maar tijdens het onderzoekje bleek dat zijn spieren prima in orde waren en z’n hoofd zo rond als een.. tja babyhoofd en dat zonder tummy time. Ik melde zelf maar even hoe dat (volgens mij) kwam: door het dagelijks dragen en wees ook nog even op zijn mooie volle matje zonder slijtrand. Ik kreeg een zure blik die aan het eind van de afspraak aangevuld werd met de aanbeveling om toch echt met tummy time te starten voor afwisseling van houding en als speelmoment. Dat deed de deur dicht (letterlijk en figuurlijk) en was wederom een bevestiging dat mijn moedergevoelspier inmiddels prima ontwikkeld was.
En voor de nieuwsgierigen: ook baby 3 heeft inmiddels een rond hoofd op een sterke nek.

Vermakelijk of Noodzakelijk?

En nu komen we bij de conclusie van het verhaal. Het antwoord op de vraag of tummy time voor je baby vermakelijk of echt noodzakelijk is.
Ik zal het maar kort houden: uit mijn ervaring blijkt het dragen van mijn baby een uitstekende manier om zijn nek-en schouderspieren te trainen, afplatting van het tere babyhoofdje te voorkomen met als bonusvoordeel een volle mat zonder slijtrand. Naast alle andere voordelen die dragen voor baby en mama/papa heeft. Het dagelijks dragen van je baby kan de tummy time dus prima vervangen. Daarnaast kan het natuurlijk best leuk zijn om je baby op zijn buik te laten liggen/spelen als hij dat fijn vindt. Het geeft een ander perspectief dan bij het op de rug liggen en afwisseling van houding (rechtop, op rug, zij of buik liggen) kan ook geen kwaad.
Tummy time: Noodzakelijk, nee. Vermakelijk, ja.

Benieuwd naar de voordelen van tummy time? Lees er meer over bij:
Elke de Pourcq voor Gezinsbond (BE): 7 voordelen van je baby regelmatig op zijn buik laten liggen