Toen mijn oudste dochter geboren was (inmiddels alweer bijna 5 jaar geleden) stond ik strak van de stress door alle nieuwigheid en heerste er in mijn hoofd totale paniek over hoe ik haar in leven moest houden.
Ik zocht aan alle kanten naar informatie om maar houvast te hebben, maar die vond ik natuurlijk niet buiten mezelf.
Gelukkig ging het in de loop van de tijd beter. Ik leerde mijn kindje langzaamaan kennen, de borstvoeding begon te lopen en ik begon steeds meer op mezelf te vertrouwen en te weten wat goed voor mijn baby was.

Moedergevoel en zelfvertrouwen

In die prille begintijd had ik graag een aantal praktische tips gelezen om het mezelf wat makkelijker te maken in alle chaos met een pasgeborene. En om ook te lezen dat dat mag, het jezelf wat makkelijker maken en lief voor jezelf zijn. Zo kom je eerder bij je eigen moedergevoel en dat geeft zelfvertrouwen. Iets wat ik in ieder geval goed had kunnen gebruiken.
Hieronder heb ik een lijstje met handige tips en trucs gemaakt om het jezelf die eerste tijd makkelijker te maken, doe er je voordeel mee:

Afwasbare gordijnen
Commode op eigen slaapkamer
Co-sleeper
Douchehandschoen
Draagdoek/Draagzak
Flesje water bij de wc
Grotere luier aan
Hydrofielluiers
Overslagromper
Romper omlaag bij poepbroek
Thermoskan om kruik te vullen
Verschoningskussen + hoes
Voedingsshirt
Zoogkompressen

Afwasbare gordijnen
Mocht je baby een verrassing voor je hebben in de vorm van een poepexplosie ( zie ook ‘romper omlaag bij een poepbroek’) dan is alles wat in de vuurlinie ligt, staat en hangt gespikkeld bruin. Om dit te voorkomen kun je je commode zo neerzetten dat je de babybillen bij het verschonen richt op een afwasbare achtergrond zoals de (kast)deur of afwasbare gordijnen.

Commode op eigen slaapkamer
Bij oudste dochter ging ik ’s nachts naar de babykamer om haar daar te verschonen, terwijl we alle 3 op onze slaapkamer lagen. Bij de geboorte van onze jongste dochter sliep de oudste nog in de ‘nieuwe babykamer’. Om te voorkomen dat we haar wakker maakten en om het onszelf makkelijker te maken, zetten we een ladekastje met verschoningskussen in onze slaapkamer neer om haar daar ’s nachts op te verschonen, lampje er bij en klaar.

Co-sleeper
Investeer in een co-sleeper of leen er een om ‘m uit te proberen. Zet ‘m naast je bed of er aan vast (vond ik heerlijk), zodat je vooral ’s nachts snel bij je baby bent. Doordat je je baby onbewust al in je slaap hoort wakker worden, ben je er sneller bij en hoeft je baby jou niet eerst wakker te huilen (vanuit een andere kamer). Mama/papa en baby kunnen zo eerder weer gaan slapen. Bij ons heeft ‘ie dienst gedaan tot zo’n 8 maanden. Toen zat madame er op haar knieën in en was het tijd voor een groter bed.

Wil je weten hoe je in je kraamtijd echt kunt genieten van je baby?
Lees ook: 5x Genieten van je Kraamtijd                                    

Flesje water bij de wc
Na je bevalling kun je nog zo’n 4-6 weken lang vloeien. Dit is bloedverlies wat een paar dagen na je bevalling meestal wat meer is dan bij een normale menstruatie. Het gaat van helder rood, via roodbruin naar uiteindelijk wit/gele afscheiding. Dit is heel normaal en niks om je zorgen om te maken. Als je naar de wc gaat, zul je jezelf dan ook moeten verschonen en schoonmaken. Dit kan je doen door na het plassen met water (uit een flesje) je vagina te spoelen. Warm water voelt hierbij fijner dan koud water. Ook spoel je gelijk eventuele hechtingen schoon en voel je je weer fris.
Maak het jezelf makkelijk door na dat je naar de wc bent geweest, je flesje alvast te vullen voor de volgende keer. Je hoeft dan niet meer van de wc op te staan om te spoelen.
Je kunt natuurlijk ook voordat je naar de wc gaat je flesje vullen, maar ik merkte dat me dat niet lukte omdat ik door het lopende water ook gelijk moest plassen.

Douchehandschoen
Als je niet zo van het babybadderen bent, maar je baby wel graag schoon wilt houden dan kan je ook samen gaan douchen. Ik vond douchen persoonlijk veel fijner dan dat gedoe met een badje vullen en leggen enzo, maar de glibberige ingesopte baby vasthouden was wel een uitdaging. De douchehandschoen heeft hierbij mijn leven (en dat van dochterlief) gered. Denk aan een lange washandschoen, zo tot halverwege je onderarm, die stroef wordt als er water op komt. Zo blijft je baby (ook ingezeept) aan je arm ‘plakken’ en kan je met een gerust hart samen douchen.

Draagdoek/Draagzak
Je baby is het aller-aller-allerliefste alle 24 uren van de dag bij jou. En hoe heerlijk dat ook is, je krijgt een keer lamme armen van het ronddragen van die 3,5 kg aan schattigheid. Gelukkig zijn daar de draagdoek en draagzak voor uitgevonden! Knoop of klik je baby tegen je aan en dragen maar. Baby blij en jij je handen vrij.
Mocht je door de bomen het bos niet meer zien in draagland, er zijn draagconsulentes waar je tijdens een consult alles over dragen en doeken te weten kunt komen, voor een plezierige aankoop.

Grotere luier aan
De eerste tijd (lees: maanden) plast en poept je baby waarschijnlijk de klok rond en verschoon je hem ook ’s nachts, voor of na de voeding. Op een gegeven moment kun je merken dat de luier ’s nachts nog niet vol genoeg is voor een verschoning, maar een verschoning overslaan zorgt voor doorlekken. Een optie is dan om alvast een grotere maat luier aan te doen. Als er bij volgende voeding geen poep in zit, kun je misschien door tot de voeding daarna voordat een nieuwe verschoning echt nodig is. Dit bespaart je de tijd van 1 verschoning midden in de nacht en een luier per keer. Er is natuurlijk geen garantie dat dit elke nacht werkt, maar na een tijdje kan het wel steeds vaker voorkomen. En elke minuut slaap is er één.
Deze tactiek gebruik ik na 4 jaar als het nodig is nog steeds en scheelt het doorlekken in en verschonen van pyjama’s en beddengoed.

Hydrofielluiers
Hydrofielluiers, wat een uitvinding! Zorg voor een voorraadje van 10-15 vierkante doeken en je zit gebakken. Je gebruikt ze als spuugopvanger bovenop het beddengoed in de co-sleeper, wandelwagen en/of ledikant en als doekje op het verschoningskussen. Zijn ze vies, gooi je ze zo in de was zonder het hele bed te hoeven verschonen. Verder zijn ze fijn om je baby mee af te drogen, ook tussen alle huidplooien in. En als spuugdoek, dekentje enz. Ik gebruik ze na jaren nog om de kinderen af te drogen.

Overslagromper
Bij een gewone romper zitten de 2-3 drukknoopjes tussen de benen. Hierdoor moet je pasgeboren armpjes en beentjes door de hele romper heen priegelen, wat je baby (en jij) waarschijnlijk minder fijn vindt.
Om dat priegelleed te minimaliseren is daar gelukkig de overslagromper voor uitgevonden. Aan de zijkant zitten 2-4 drukknoopjes of een lintje om de romper mee open te maken. Je slaat de romper dan dus open waardoor je baby’s hoofdje en benen al ‘vrij’ zijn en je er alleen nog maar 2 armen in of uit hoeft te halen. Toch een besparing van 60% op uitstekende delen.

Romper omlaag bij poepbroek
Toen de eerste poepbroeken zich aandienden zat er met enige regelmaat ook een poepexplosie tussen. De poep zit dan overal, inclusief de gordijnen. Om je baby dan te ontdoen van zijn romper zonder z’n hoofdje vies te maken is een hele uitdaging als je de romper over z’n hoofd uittrekt. De kraamverzorgster kwam dan ook met de geweldige tip om de romper naar beneden (dus via de benen) uit te trekken. Baby’s hoofdje blijft zo schoon en het werkt jaren later nog steeds bij je dreumes en peuter.

Thermoskan om kruik te vullen
Als je baby in de wintermaanden geboren wordt, kan het zijn dat je hem ’s nachts niet zelf warm houdt, maar dat je daarvoor een kruik gebruikt. Om te voorkomen dat je ’s nachts naar beneden moet om de kruik met heet water te vullen, kun je ’s avonds alvast een thermosfles met heet water in de badkamer klaarzetten. Je giet het lauwe water uit de kruik en vult ‘m gelijk bij met heet water uit de thermosfles. Weer een minuutje winst doordat je niet op heet stromend water hoeft te wachten en het bespaart ook een paar liter water.

Wil je inspiratie om goed voor jezelf te zorgen in deze intensieve periode?
Lees ook: Zelfzorg voor Moeders, 35 tips voor me-time voor mama

Verschoningskussen + hoes
Koop niet 1, maar 2 verschoningskussens. Zo kun je (beneden) in de woonkamer en (boven) op de slaapkamer, makkelijk je baby verschonen zonder gesleep met spullen. Per kussen heb je ongeveer 2 hoezen nodig, met een hydrofielluier er op hoef je de hoezen minder vaak te wassen.
Let ook op de grootte van het verschoningskussen. Er zitten enkele cm’s verschil tussen het ene of andere kussen(merk) en die paar cm’s zorgen ervoor dat je je baby en later dreumes of peuter er ook nog op kunt verschonen.

Voedingsshirt
Mocht je borstvoeding (willen) geven, dan merk je al snel dat je voor je gevoel praktisch de hele dag halfnaakt rondloopt/hangt. Dit kan heerlijk bevrijdend zijn, maar als er visite komt dan wil je waarschijnlijk toch iets van bovenkleding aan hebben. Een voedingsshirt kan dan een praktische aanvulling op je garderobe zijn. In het shirt zit een deel dat je naar boven/onder kunt schuiven, waardoor je je borst zo; floep! naar buiten tovert en je baby algauw weer blij kan smikkelen.
Ik heb er 4 met korte mouwen waar ik dan een vest over aan trek. Ook heb ik er nog 4 hemdjes bijgekocht om iets meer variatie te hebben.

Ben je benieuwd naar het belang van borstvoeding voor je baby?
Lees deze heerlijke blog van Gonneke van Veldhuizen-Staas (lactatiekundige Eurolac Lactatiekunde): Zorgelijk

Zoogkompressen
Als laatste van het rijtje, gelijk ook de meest sexy van allemaal: zoogkompressen. Ik heb ze zelf wel in de kast liggen, maar eigenlijk nooit gebruikt. Tijdens de voeding gebruik ik een spuugdoekje voor de lekkage, maar als je daarbuiten ook lekt dan zijn ze onmisbaar.
Het kan (financieel) interessant zijn om wasbare kompressen te kopen, dit is ook duurzamer dan wegwerpkompressen. Zeker als je van plan bent om je kindje lekker te blijven voeden en/of je meer kinderen wilt en ze vaker gaat gebruiken.

Hebben deze tips je geholpen, laat het weten in een reactie.
Heb je zelf nog handige tips om het leven met een pasgeboren baby makkelijker te maken? Deel ze door een reactie achter te laten.

Wil je nog meer handige informatie over zwangerschap, bevallen en baby’s?
Bekijk dan mijn: Inspirerende Links.