Help, mijn baby krijgt tanden! Moet ik nu stoppen met borstvoeding? Nee hoor, je mag gewoon doorgaan.
Mogelijk hoor je geluiden om je heen over bijten en stoppen, maar laat ze maar kletsen. Als je even verder denkt, zou het raar zijn om te stoppen met borstvoeding als er tanden in het spel komen terwijl je baby afhankelijk is van jouw voeding. Lekker doorgaan dus.
Ben je benieuwd naar hoe je je baby met tand(en) kunt blijven voeden, lees dan verder.

Help, mijn baby krijgt tanden!

Als je baby tanden krijgt (gemiddeld rond 6 maanden), dan is de kans groot dat jij dat als eerste merkt. Je baby kan voordat een tandje doorkomt al veel last hebben van de druk die op z’n tandvlees staat en daardoor op van alles willen kauwen om die druk te verlichten. Speelgoed, bijtring of jouw tepel, het biedt allemaal verlichting. Alleen is die laatste optie voor jou wel pijnlijk. Gelukkig is het meeste leed geleden als de tand eenmaal geboren is.

Tanden zijn net als schapen, als er een over de dam is, volgen er meer.

Ben je benieuwd naar een zinvolle invulling van de bekende 3 R’en (Rust, Reinheid en Regelmaat) voor baby’s? Lees dan:
Lactatiekundige Gonneke van Veldhuizen-Staas van Eurolac: Donkere kant

Borstvoeding met tanden, hoe dan?

De (2) tanden die meestal als eerste doorkomen zijn de onderste, middelste 2 snijtanden. En dat is (toevallig?) heel handig, want daar heb je tijdens het drinken helemaal geen last van. Tijdens het aanhappen gaat de tong van je baby namelijk over die onderste snijtand(en) heen, waardoor jouw tepel diep in zijn mond terecht komt en goed beschermt wordt door zijn tong. Het is dus onmogelijk voor je baby om jou tijdens het drinken te bijten!

Na de onderste snijtanden, volgen doorgaans de bovenste, middelste 2 snijtanden en die kun je wel voelen tijdens het drinken. Doordat de tong alleen over de onderste tanden ligt, zijn de bovenste tanden niet beschermd. Deze tanden kun je dus wel voelen tijdens het drinken, maar dit is vooral het geval bij een lange voeding waardoor er een tandafdruk (geen beet) op je tepel kan ontstaan.

Wil je meer lezen over borstvoeding? Lees ook:
Borstvoeding geven en zwanger worden, mijn ervaringen
Mijlpaal: 2 jaar borstvoeding aan jongste dochter

Help, mijn baby bijt!

Een hap met vers gelegde vlijmscherpe zaagjes is geen feest (al is een kaakklem ook niet mals).
Als je baby je bijt, kan het helpen om te kijken naar de omstandigheden. Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor het gedrag van je baby. Als je meer zicht hebt op de oorzaak, kun je er makkelijker wat aan doen voordat het te pijnlijk wordt en je misschien gaat denken om te stoppen.

Mogelijke oorzaken van bijten tijdens het voeden:
– hij heeft last/pijn en bijt om die te verlichten,
– het duurt te lang voor de melk komt en uit verveling bijt hij,
– hij zoekt houvast tijdens het aanleggen,
– hij is aan het spelen en bijt daarbij,
– hij is in diepe slaap en door spierbewegingen bijt hij.

Denk je aan stoppen? Lees dan over de (mogelijke) invloed daarvan op het gebit van je baby:
Kenniscentrum Borstvoeding: Hoe geen borstvoeding gebitsproblemen vergroot

Oplossingen voor het bijten

Nu je meer inzicht hebt in de oorzaak van het bijten, kun je er wat aan doen:

Last/pijn: als je baby pijn heeft en jou bijt om deze te verlichten.

Het kan pijn in de mond zijn (tanden, spruw) of pijn ergens anders in het lichaam. Verlicht of verhelp de pijn voor zover dat kan. Een (gekoelde) bijtring of een stuk (koude) komkommer (vanaf 6 maanden) kan helpen bij doorkomende tanden. Spruw kan via de huisarts behandeld worden met druppels.

Verveling: als je toeschietreflex (tsr) op zich laat wachten.

Zo rond 4 en 8-9 maanden maken baby’s flinke sprongen in hun ontwikkeling, waardoor drinken aan de borst minder interessant kan worden en je baby na een snelle slok weer door wil. Door vooraf al goed te ontspannen kun je je tsr eerder opwekken en zo makkelijker voorzien in de fast foodbehoefte van je beeb. Concentreer je goed en adem diep naar je buik, dit kan ook tijdens de voeding helpen (om een 2e of 3e tsr op te wekken).

Houvast: als je baby tijdens het aanleggen een flinke hap neemt als houvast.

Ga ontspannen zitten en ondersteun je baby goed terwijl je hem naar je borst brengt. Begeleidt eventueel met 1 hand je tepel (hamburgergreep) in de mond.

Spelen: als je baby tussen de slokjes door gaat bijten.

Als je baby afleiding zoekt kun je die bieden in de vorm van een ketting waar hij bij kan (en mag) tijdens het drinken. Je kunt hem ook iets te spelen in z’n bovenste hand geven of een bandje/elastiekje/o.i.d. aan je shirt/bh vastmaken waar hij aan kan friemelen.

Slapen: als je baby in diepe slaap is gevallen.

Koppel hem los door je vinger (pink) tussen zijn kaken te stoppen en deze open te maken door je vinger te draaien. De tepel komt dan los en je baby slaapt (fingers crossed) verder.

Wil je meer lezen over borstvoeding en bijten? Lees dan:
La Leche League: Als je baby je bijt

Ben je op zoek naar moedermelk voor je baby? Bij het Moedermelknetwerk kun je je aanmelden voor de (besloten) FB-groep : Donormelk aangeboden / gezocht NL & BE.
Rechts onderaan de pagina staan 2 blauwe knoppen om je aan te melden als donor of ontvanger van moedermelk.
Wanneer je aanmelding goedgekeurd is en je toegelaten bent tot de FB-groep, kun je een oproep doen voor donormelk (om te ontvangen of weg te geven)
. Het ontvangen van moedermelk is gratis, mogelijke vergoeding voor bewaarzakjes of flesjes is in overleg met de donormoeder.

Tanden poetsen

Als de eerste tandjes zijn doorgekomen, wordt geadviseerd om deze te poetsen. Borstvoeding zorgt daarbij niet voor tandbederf, kunstvoeding en vaste voeding wel. Als je baby dus tandjes krijgt (en borstvoeding krijgt) voordat je met vaste voeding begint, hoef je ze nog niet te poetsen. Krijgt je baby (af en toe) kunstvoeding of al wel vaste voeding, dan is poetsen wel nodig om de bacteriën geen kans te geven de tanden aan te tasten.

Wil je meer (achtergrond)informatie over het (nut van) poetsen van de eerste tandjes i.c.m. borstvoeding?
Lees dan: La Leche League: Tandjes Poetsen!

O nee, een snee!

Mocht je toch een oorlogswond hebben opgelopen, dan is het gelukkig een schrale troost, dat als je een sneetje in/rond je tepel hebt, het heel snel weer dicht gaat. Het kan dan helpen om het plekje aan de lucht te laten drogen. Ik had eens ’s ochtends onder de douche een sneetje ontdekt, wat diezelfde avond al dicht gegaan was. Zo snel kan het dus gaan. Gelukkig kan je lijf meer hebben dan je vooraf voor mogelijk had gehouden.

Wat zijn jouw ervaringen met borstvoeding en je tanden krijgende baby? Laat het weten in een reactie.

Wil je meer lezen over het belang van borstvoeding voor je baby (en dreumes en peuter)? Lees dan de blogs van lactatiekundige en auteur Gonneke van Veldhuizen-Staas (Eurolac Lactatiekunde):
Zorgelijk
Veilige voeding: moeder en poeder
Schuld en voeding
Kop of munt
Of lees de blogs van Moeder Natuurlijk over dag- en nachtvoedingen voor je baby:
Je kleintje kan geen klokkijken
Nut en noodzaak van nachtvoedingen