Je geeft borstvoeding, kan je dan zwanger worden? Dat kan, weet ik uit ervaring. Hoe snel je na je bevalling weer ongesteld wordt is voor iedereen anders. Maar als je geen borstvoeding geeft is de kans groter dat dat wat eerder gebeurt, dan als je het wel geeft. Wat zijn mijn ervaringen met zwanger worden tijdens het geven van borstvoeding? Here we go!

Dochter 1 en zwangerschap 2:

Tijdens de borstvoedingsperiode van oudste dochter werd ik, toen ze zo’n 5 maanden was weer voor het eerst ongesteld; wel een hele druppel. De maand erna hetzelfde verhaal, maar de volgende maand ineens heeeel veel (om in te halen?) en nog behoorlijk pijnlijk ook. Inmiddels stond voor ons de deur naar baby 2 open en een maand later was het raak! Op dat moment was oudste dochter 8 maanden en kreeg nog zo’n 5 voedingen per dag. Vanaf die 2e zwangerschap liep dat aantal in 2 maanden terug tot 2-3 voedingen per dag. Ik had hier natuurlijk nog geen ervaring mee, maar had wel het idee dat het met de hormonen van de zwangerschap te maken had. Vooral de eerste 2 zwangerschapsmaanden ging het voeden echt moeizamer. Alsof m’n borsten een stuk zwaarder waren en de melk er gewoon niet meer uit wilde komen. Gelukkig bleef dochter stug doorzetten (van wie zou ze het hebben) en zo kwamen we de maanden toch door. Na 2 maanden zwangerschap kreeg ik een miskraam. Dit was een verdrietige en lichamelijk zware periode, maar gelukkig had ik de heerlijke voedingsmomentjes nog, die ook weer wat makkelijker gingen.

Wil je meer lezen over hoe je na een miskraam afscheid kunt nemen van je kindje?
Kijk dan op: www.watermethode.nl

Dochter 1 en zwangerschap 3:

Na de 2e zwangerschap was ik praktisch gelijk weer zwanger en merkte ik dat het voeden weer wat moeizamer ging. Inmiddels was oudste dochter bijna 1 jaar en langzaamaan begonnen de voedingen meer terug te lopen. Toen ze 15 maanden was en ik inmiddels 5 maanden zwanger, was de koek echt op, de tiet was leeg. Dit vond ik heel erg, we hadden het zo lang geprobeerd vol te houden, maar het lukte echt niet meer. Zeker ook omdat ik inmiddels doorhad dat de hormonen van mijn zwangerschappen mijn melkproductie beïnvloeden en deze daardoor terug liep. Zo voelde het toch alsof de nieuwe baby ervoor zorgde dat oudste dochter niet meer bij mij kon drinken. Ook had ik gelezen over tandem voeden (voeden van meerdere kindjes van verschillende leeftijd) en dat leek me wel wat! Helaas mocht dat deze keer niet zo zijn. Uiteindelijk wende het best snel om mijn lijf weer wat meer terug te hebben. Ook het vooruitzicht op een nieuw bv-avontuur gaf troost. De laatste 4 maanden zwangerschap zonder borstvoedingen voelden als een eeuwigheid. Wat een impact zo`n afhankelijkheid dan toch op je vrijheidsgevoel kan hebben. Ik heb er lekker (tijdelijk even) van genoten en ben daarna weer opnieuw gestart met dochter 2.

Wil je meer lezen over borstvoeding als je baby tanden krijgt?
Lees ook: Borstvoeding met tanden.

Dochter 2 en zwangerschap 4:

Ongeveer 6-7 maanden na de geboorte van dochter 2 werd ik weer ongesteld en deze keer was het aardig gemiddeld qua bloed en pijn en pakte mijn lijf de vruchtbare draad zo weer op. We zaten ook weer op zo’n 5 voedingen per dag, dus eigenlijk niks nieuws onder de zon. Met 2 kleintjes onder 2 jaar had ik het zo druk dat de plannen voor baby 3 nog even in de koelkast bleven. Toen de dames wat zelfstandiger werden en het lichamelijk voor mij wat lichter werd (minder tillen enzo.), ging de deur weer op een kier… Kort daarna voelde ik al aan mijn melk dat baby 3 waarschijnlijk in aantocht was. En jawel, niet lang daarna gaf de test 2 blauwe streepjes; zwanger! Tegen die tijd was dochter 2 ruim 1,5 jaar en kreeg ze nog 2 voedingen per dag (’s ochtends als eerste ontbijt en ’s avonds als laatste toetje). Maar ook deze keer gooiden de hormonen roet in de melk en ‘kostte’ mijn zwanger zijn ons een voeding. Mijn hoop om toch te kunnen tandem voeden was deze keer wat wankeler, want hoe gaat we nog 6-8 maanden doorkomen op 1 voeding per dag? Na 6-7 weken ging ook die hoop in rook op, want ook deze zwangerschap ging over in een miskraam. Wederom was ik blij dat ik in deze zware periode weer de fijne momentjes met dochter 2 had om me aan op te trekken.

Benieuwd naar mijn ervaringen tijdens deze bijzondere tijd?
Lees ook: Zwanger zijn en bevallen tijdens coronatijd

Dochter 2 en zwangerschap 5:

In de maanden na zwangerschap 4 werd ik weer redelijk regelmatig ongesteld en ging na een rustpauze de deur wederom weer op een kier. Niet lang daarna voelde ik weer hoe laat het was en bleek zwangerschap 5 toch echt realiteit te zijn. Vreemd genoeg wilde dochter 2 precies vanaf de zwangerschap (toen ik dat nog niet wist) weer ’s avonds bij me drinken. Eerst een paar keer per week, maar toen dat een beetje begon te lopen, was het weer elke avond raak en zaten we weer op 2 voedingen per dag. Dit heeft zo’n 2 maanden geduurd en toen ging die 2e voeding er weer af. Daarna werd de laatst overgebleven voeding in de ochtend steeds meer een gevecht om vol te houden en uiteindelijk wilde ze na ongeveer 27 maanden niet meer bij me drinken. Dit vond ik weer heel jammer, maar het was ook wel goed zo. We hebben samen een heerlijke tijd gehad en dat pakt niemand me meer af! Ook nu kan ik gelukkig weer uitkijken naar een volgend bv-avontuur en geniet ik voorlopig weer van de (tijdelijke en relatieve) vrijheid.

Wat zijn jouw ervaringen met borstvoeding geven en ongesteldheid en zwanger worden? Deel ze in een reactie.

Benieuwd hoe mijn laatste zwangerschap is verlopen?              
Lees ook: De laatste zwangerschap: afscheid van een bijzondere periode

Benieuwd naar wat ik wel en niet zal missen aan zwanger zijn?
Lees ook: Zwangerschap: wat ik WEL en NIET zal missen

Wil je meer lezen over zwanger worden tijdens je borstvoedingsperiode?
Op de site van Kenniscentrum Borstvoeding staat nog een ervaringsverhaal van een moeder: www.borstvoeding.com