Tijdens mijn eerste bevalling en kraamtijd deed ik de meeste dingen zoals ‘het hoort’ (behalve die badbevalling dan), of zoals we dat hier ‘normaal’ vinden. Op dat moment niks mis mee, maar inmiddels ben ik wat meer gaan nadenken over hoe ‘normaal’ onze normaal wel of niet is en wat ik daar zelf eigenlijk van vind.
En op sommige punten vind ik die ‘normaal’ eigenlijk helemaal niet logisch of fijn. Daarom volg ik nu lekker m’n eigen pad en doe wat ik fijn vind, ongeacht wat mijn omgeving daar van vind. Heerlijk bevrijdend en het genieten gaat ook makkelijker.
Hieronder lees je 7 ‘gekke dingen’ om eens uit te proberen tijdens je bevalling en kraamtijd. Dus doe eens gek, wie weet bevalt het wel 😉

In bad ontspannen en/of bevallen

Het is algemeen bekend dat warm water ontspannend werkt en dat geldt ook tijdens je bevalling. Of je nu een douche neemt of in bad gaat, het warme water helpt je te ontspannen en zo de weeën krachtiger te laten worden. Een voordeel van in bad gaan is dat je buik lekker gewichtloos wordt. Hierdoor kun je makkelijker bewegen en van houding veranderen als je dat wilt. Ook worden je lijf en weefsels weker en soepeler door het water, waardoor je baby makkelijker geboren kan worden en jij er eerder zonder kleerscheuren vanaf komt, best een fijne bijkomstigheid (maar geen garantie 😉 )
Voor je baby is het ook een fijne, zachte ervaring om van jouw warme lijf in warm water te plonzen. Baby kan rustig even onder water zijn en je kunt elkaar al bekijken (kicke!). Daarna vis je hem uit het water om hem bij je te houden voor zijn eerste ademhaling. Gegarandeerd een heel bijzondere ervaring.

Wil je meer weten over de voordelen van een badbevalling:
Lees dan: Voordelen van een badbevalling

De Kritische Verloskundige: Waterbevalling

Wil je tips voor een rustige, ontspannen en pijnarme bevalling?
Lees dan: 3 Life Saving Tips voor je bevalling

Oudere kinderen bij de bevalling

Ik moest er bij de oudste niet aan denken om anderen bij m’n bevalling te hebben, laat staan kinderen. Maar in de loop van de jaren ben ik er toch anders naar gaan kijken. Er komt een nieuw kindje bij, wat een geboorte eigenlijk tot een gezins/familieaangelegenheid maakt. Het is een natuurlijke gebeurtenis en daar mogen kinderen ook deel van uitmaken.
Het angstvallig weghouden van kinderen bij de geboorte van hun broertje/zusje geeft naar mijn idee ook een onwenselijk signaal af: namelijk dat een bevalling eng is, met bloed en drama enzo. En dat is wel het eerste zaadje dat je bij je kinderen plant (na hun eigen geboorte).
Ik wilde voor mijn dochters een positief zaadje planten. Eentje waaruit blijkt dat een geboorte wonderbaarlijk gewoon is. Dat het in alle rust en vertrouwen lekker thuis kan. En dat moeders daarbij steun van anderen (m/v) kunnen krijgen, maar dat ze het echte werk zelf kunnen (en moeten) doen.
Voorwaarde voor mij was wel dat er iemand voor hen aanwezig was om beneden met ze te spelen en te eten. En als ze dat wilden mochten ze boven komen kijken, maar dat hoefde niet. Ook was er een back-up oppas waar ze konden logeren als dat nodig zou zijn. Hierin kun je natuurlijk je eigen wensen en ideeën volgen, ook afhankelijk van de leeftijd van je kind(eren).

Vind jij toucheren ook niet fijn?
Lees dan: Alternatieven voor toucheren tijdens je bevalling

Ben je benieuwd hoe je denken je in de weg kan zitten tijdens je bevalling?
Lees dan (in Engels): Jan Tritten (voor Midwifery Today): The Battle is in the Mind.

Lotusgeboorte

Een lotusgeboorte houdt in dat je de placenta aan je baby laat zitten tot deze er vanzelf afvalt. Doorgaans gebeurt dit 3-6 dagen na de geboorte. Het is sneller dan als je de navelstreng doorknipt/brandt, geeft minder kans op infecties en een mooiere navel. Ook kan het bloed dat voor de geboorte uit de baby en in de placenta stroomt (zo’n 30%), na de geboorte weer terug kan stromen. De kans op bloedarmoede en vitaminetekort wordt hierdoor kleiner.
Dit alles wist ik nog niet tijdens mijn eerste zwangerschap en het weinige wat ik er wel over had gelezen sprak me niet aan. Het was toen een iets te groot contrast met hoe het doorgaans ging (navelstreng gelijk doorknippen en placenta weggooien). Maar ook hier vond weer een evolutie van mezelf plaats. Tijdens mijn laatste zwangerschap wilde ik toch wel iets met die placenta doen. Of het een hele of halve Lotus (navelstreng pas na een aantal uren of dagen alsnog doorknippen/branden) zou worden, dat hebben we in het midden gelaten en per dag en moment ervaren wat we wilden.

Is een lotusgeboorte (nog) te veel van het goede, maar wil je wel weten wat de voordelen zijn van het laten uitkloppen van de navelstreng? Lees dan:
– De Kritische Verloskundige: Het belang van het laten uitkloppen van de navelstreng.

– Dr. Sara Wickham (in Engels): Ten things you can do before clamping the umbilical cord.

Wil je nog meer ideeën om van je kraamtijd te genieten?
Lees ook: 5x Genieten van je kraamtijd

Ben je benieuwd naar de kraamtijd in andere culturen?
Lees dan: Jilke Pet voor Oermoeders van Nu: De geboorte van een moeder

Huid op huidcontact

Mijn oudste 2 baby’s kleedden we netjes aan na hun geboorte, want ja, zo hoort dat toch? Ik vroeg me wel af hoe ze dan aan voldoende huidcontact met mij moesten komen, maar het zelfvertrouwen om daar iets mee te doen ontbrak. Nu met de jongste pak ik het anders aan. Huid op huidcontact staat samen met eten en slapen bovenaan de prioriteitenlijst. Overdag liggen we samen bloot in bed en alleen ’s nachts krijgt hij kleding aan en ligt in de co-sleeper naast me.
Wat een verademing om dit nu zo te doen! Het levert soms wat bezorgde blikken op over wat anderen daar van zouden kunnen denken, maar dat glijdt zo van m’n blote rug af. I don’t care! I love it! Had ik dit maar eerder geweten. Het geeft zoveel rust en heerlijke genietmomentjes samen. En de borstvoeding is ook een stuk makkelijker omdat er geen kleding in de weg zit.

Wil je informatie over de (on)zin van het opzetten van een mutsje bij je baby, net na de geboorte?
Lees dan: Gonneke van Veldhuizen-Staas (Eurolac Lactatiekunde): Mutsen en Prutsen

In bed uitrusten

Om me heen hoor en zie ik regelmatig dat kersverse moeders binnen een paar dagen na hun bevalling letterlijk al weer aardig op de been zijn. Beneden op de bank zitten met de kraamvisite, een beetje aanrommelen of al weer wat taken oppakken. Alsof ze wel lang genoeg hebben uitgerust en het maar saai en onnodig vinden om deze tijd (en energie) te besteden aan wat het allerbelangrijkste is: goed uitrusten en herstellen en je baby verzorgen en leren kennen.
Bedrust is uit. En ik snap het helemaal, want ik deed tijdens mijn 1e en 2e kraamtijd ook te veel. Want de wereld om je heen moet ook verder draaien, je andere kinderen verzorgd en gevoed, de boodschappen gehaald, de wasjes gewassen en je huis schoon en opgeruimd. Ja en nee, de essentiële taken gaan door, de rest mag best een poosje wat minder vaak of niet gedaan worden. En voor die essentiële taken zijn je partner en de kraamzorg zeker de eerste week beschikbaar. Blijf dus lekker in bed liggen met je baby, rust uit en geniet. Dat zijn jouw taken, die een ander niet voor jou kan doen. En natuurlijk heb jij ook je ‘uitstapjes’ nodig: de eerste keer zelfstandig naar de wc (mijlpaal), een korte douche nemen (met en zonder baby), je baby verschonen en badderen, een beetje aanrommelen in en om je slaapkamer. En daarna wordt je wereld vanzelf wel weer groter; je gaat weer eens naar beneden toe, eet mee met je gezin, smeert een boterham enz.
Maar geen nood als het de eerste keer niet (helemaal) lukt, wie weet krijg je een herkansing. Bij mij was 3x scheepsrecht. Dus geniet de eerste tijd van die hele kleine wereld, want je baby verdient het om even jouw hele wereld te zijn.

Zoek je waardevolle informatie voor je (beval)partner?
Lees dan de columns van Jeroen de Jong (De Praktijkvader) voor Kiind:
De voordelen van thuis bevallen – info van een vader aan vaders
Bevallen voor vaders – je doet er toe
Lees ook de columns van Nelleke Bos voor Kiind:
Samen bevallen – als vader doe je het nooit goed (spoiler: welles!)
Waarom vaders belangrijk zijn bij de bevalling

Je vrouw net bevallen? 15 Kraamtips voor partners (M/V/X)

Met gezin in (beval)bad:

Als je in bad bevallen bent, kun je het bad nog een paar dagen laten staan (uiteraard wel eerst leegpompen en hoes eruit) en er daarna nog een duik in nemen met je gezin. Dit was een tip van mijn Zwitserse verloskundige. Niet alleen om als gezin samen plezier te hebben, maar ook om je bevalling te verwerken in het bad waar dat plaatsvond. Extra water(landers) gegarandeerd.
Hoe deed ik het zelf: Ik ben als eerste met baby samen in bad gegaan en dat was een bijzonder (emotioneel) moment samen. Daarna kwam manlief erbij en hebben we lekker even samen gedobberd. Inmiddels waren de grote zussen niet meer te houden en zijn zij er ook bij gesprongen. Nadat baby en ik er genoeg van hadden heeft papa nog een tijdje met de kleuter en peuter in bad gespeeld. Wat het leukste was aan de baby; het bad!

Benieuwd naar handige tips voor het verzorgen van je baby?    
Lees ook: Eerste Hulp Bij Baby: 14 Handige Tips bij een Pasgeboren Baby

Dunstan babytaal:

Ook een in de categorie; waarom weet ik dit nu pas?!
Het herkennen van de universele babytaal kan je een hoop frustratie en nodeloos gehuil (van baby en jou) doen voorkomen. Mijn kraamverzorgster attendeerde me erop en gaf een link naar een filmpje van een interview van Oprah Winfrey met de ontdekster van deze babytaal, Priscilla Dunstan. Hierin komen de 5 meest voorkomende huiltjes voor, hoe ze klinken en wat het betekent. Honger, moe, darmkrampjes, onbehaaglijk en er zit een boertje dwars komen aan bod. Best fijn als je door het gekrijs het gehuil niet meer kunt horen.
In de eerste week heb ik het filmpje bekeken en kon ik al 2 huiltjes afvinken: honger en er zit een boertje dwars. Heel fijn voor beide.
Ook benieuwd naar wat je baby jou vertelt?
Bekijk het interview van Oprah Winfrey met Priscilla Dunstan over haar ontdekte babytaal.

Is er iets uit deze lijst wat je wilt/gaat uitproberen? Of heb je er al ervaring mee? Laat het weten in een reactie.

Ben je op zoek naar nog meer ‘gekkigheid’ tijdens je bevalling? Lees dan: van De Kritische Verloskundige:
Verticaal bevallen
De Baarkruk

Persen op Gevoel

Wil je inspiratie om goed voor jezelf te zorgen in deze intensieve periode?
Lees ook: Zelfzorg voor Moeders, 35 tips voor me-time voor mama