Deze life savers hebben mij door mijn bevallingen geholpen. Hierdoor heb ik rustige, ontspannen en pijnarme bevallingen gehad. Hopelijk heb jij er ook wat aan en wordt de bevalling van je baby'(s) de geweldige, fantastische en fijne ervaring die het kan zijn en waar je de rest van je leven met plezier aan terug kan denken. Ik weet dat dat niet past bij het beeld dat je waarschijnlijk hebt bij de bevalverhalen die je doorgaans hoort, maar het kan echt, want ik heb die herinneringen.
Here we go!

1 Adem = Anker
2 Bij paniek: 1 wee tegelijk
3 Luister naar jezelf

1 Adem = Anker

Tijdens de cursus hypnobirthing heb ik een aantal ademhalingstechnieken geleerd. Ook zei mijn docent als reminder: adem = anker. Je adem is namelijk je anker tijdens je bevalling. Waar je ook bevalt, je hebt het altijd bij je. Het is belangrijk dat jij en je baby continue voldoende zuurstof krijgen en je ademhaling is je houvast om op terug te vallen als het toch even niet lukt.

Ademhalingsoefening:
Als ademhalingsoefening kun je van te voren bij houden hoe veel seconden je inademing en uitademing duren. Het is handig als iemand anders dat voor je doet, want je gaat vanzelf langzamer ademen. Doe dit dus wat langer, dan merk je vanzelf dat je weer normaler gaat ademen. Als je weet hoe lang je normale in-en uitademingen duren kun je die als basis gebruiken tijdens je bevalling. Je kan voor jezelf tellen of je partner kan hardop met je meetellen als het even moeilijk gaat.

Ontspanning door ademen:
Door je compleet te richten op je ademhaling, ben je alleen met jezelf bezig en sluit je je omgeving uit, wat nodig is om het goed vol te kunnen houden. De regelmatigheid van je ademhaling kan je ook in een ritme brengen waar je van ontspant en wat houvast biedt, vooral heel fijn tijdens een wee.

Vind jij toucheren ook niet fijn?
Lees dan: Alternatieven voor toucheren tijdens je bevalling

2 Bij paniek: 1 wee tegelijk

Ook een hele fijne tip waar ik veel aan gehad heb is te weten dat er mogelijk een moment van paniek komt, waarbij je denkt dat je het allemaal niet meer aan kunt en daardoor misschien wel denkt aan pijnbestrijding. Als je jezelf uit die paniek kunt halen, is dat wellicht helemaal niet nodig.

Paniekmoment!
Tijdens mijn voorweeën timede ik de weeën met een app waarbij ik ook de sterkte kon aangeven met een stoplicht: groen, oranje en rood. Toen ik steeds meer oranje en rood zag en dat al pittig vond, dacht ik aan alle weeën die nog moesten komen en dat dit nog maar het begin was. Kon ik dat wel aan? Paniek! Toen dacht ik aan deze tip en heb ik mezelf teruggefloten en besloten niet aan alle komende weeën te denken, maar me bezig te houden met de wee van dat moment. En dat ik van wee naar wee zou ademen. Dit heb ik tijdens alle komende weeen gedaan en dat is me goed bevallen.

Ben je benieuwd naar de invloed van emoties op je bevalling?
Lees dan: van De Kritische Verloskundige: De invloed van emoties op je bevalling.

Blijf in het moment:
Mocht je dus in paniek raken door de heftigheid van alles, maak jezelf dan niet gek met alles wat nog komen gaat, maar blijf in het moment. Dan kom je er vanzelf.

Ben je op zoek naar natuurlijke manieren van pijnbestrijding?
Lees dan: van De Kritische Verloskundige: Natuurlijke Pijnbestrijding

Wil je meer inspiratie voor tijdens je bevalling en je kraamtijd?
Lees ook: Bevallen en Baby: 7 ‘Gekke dingen ‘ om eens uit te proberen.

3 Luister naar jezelf

Dit vond en vind ik de allermoeilijkste. Het is er een die voor heel veel mensen niet ‘normaal’ is. We zijn zo gewend om vooral naar anderen te luisteren en ons eigen gevoel te negeren. Je hebt hier waarschijnlijk dus wat meer tijd voor nodig, maar je beloning (op alle gebieden in je leven) zal groot zijn.

Wil je meer weten over het belang van de regie nemen in je eigen bevalling?
Lees dan: Anna Myrthe Korteweg voor Kiind: Mom-shaming in de media

Bewuste keuze:
Leren luisteren naar mezelf en ook vertrouwen op mezelf en mijn lijf; ik heb er bewust voor gekozen om daar aan te gaan werken. En dan niet een paar keer ’s avonds voor het slapen gaan, maar ik heb echt de keuze gemaakt tijdens mijn 1e zwangerschap om bewust op mezelf te willen vertrouwen.

Ben je benieuwd hoe je denken je in de weg kan zitten tijdens je bevalling?
Lees dan (in Engels): Jan Tritten (voor Midwifery Today): The Battle is in the Mind.

We zijn er voor gemaakt:
Vrouwen zijn hier voor gemaakt en kunnen toch zeker wel zelf bevallen!? Waarom worden dan alle keuzes en verantwoordelijkheden uit handen genomen door zorgverleners en laten moeders dit massaal toe? Omdat we het zo geleerd hebben. De mensen die ervoor geleerd hebben zullen het wel het beste weten toch? Nou, nee. Ik ben hier de expert op het gebied van mijn lijf en mijn baby(‘s). Als mijn gevoel en kennis over mezelf de boventoon mogen voeren, dan mogen de geleerde experts mij advies geven waarbij de opties en eventuele risico’s goed onderbouwd zijn. Waarna ik met manlief samen bepaal wat we daar wel of niet mee doen. Ik ben nog altijd zelf verantwoordelijk voor mezelf en mijn baby(‘s). Vanuit vertrouwen bevallen geeft een hele andere ervaring dan vanuit angst je kind baren of je van je kind laten verlossen door iemand anders. Maak daarin je eigen keuze.

Welke life saver heeft jou door je bevalling geholpen? Ik lees het graag in je reactie.

Wil je meer tips voor je bevalling? Lees ook:
– Sandii Zachte voor Kiind: Natuurlijk bevallen: wat je er zelf over te zeggen hebt

– De Kritische Verloskundige: Persen op Gevoel

Zoek je waardevolle informatie voor je (beval)partner?
Lees dan de columns van Jeroen de Jong (De Praktijkvader) voor Kiind:
De voordelen van thuis bevallen – info van een vader aan vaders
Bevallen voor vaders – je doet er toe
Lees ook de columns van Nelleke Bos voor Kiind:
Samen bevallen – als vader doe je het nooit goed (spoiler: welles!)
Waarom vaders belangrijk zijn bij de bevalling

Je vrouw net bevallen? 15 Kraamtips voor partners (M/V/X)