Toen ik eenmaal zwanger was en in babyland belandde, viel ik van de ene verbazing in de andere over welke ‘accessoires’ zo’n baby allemaal wel niet ‘nodig’ zou hebben. Als toekomstige nieuwbakken moeder wist ik niet wat ik wel of niet zou gaan gebruiken, maar om nou maar alles aan te schaffen wat er te koop was. Dat werd me te gortig. Na wat navraag bij familie en vrienden met ervaring kwamen er verschillende spullen voorbij. In combinatie met mijn eigen ervaringen heb ik daar een lijstje van gemaakt. Uiteraard verschilt het per persoon/gezin wat je wel of juist niet handig vindt.
Babybad + badverkleiner
Babyschoenen
Babysokken
Badzitje
Kinderstoel
Loopstoel
Speciale Luieremmer
Verzorgingsproducten
Babybadje + Badverkleiner:
Het leek zo fijn: baby ’s avonds lekker in bad om daarna vredig te gaan slapen. Maar voordat het zover is moet dat badje wel gevuld worden, waarschijnlijk met emmers water als het badje niet in de badkamer staat vanwege de temperatuur. Een badverkleiner kun je in het badje zetten om je baby in te leggen, zodat jij je handen vrij hebt. Maar je baby voelt zich het fijnst in jouw armen, niet in een hard plastic ligstoeltje.
Na de badderpret mag je het badje ook weer leeg laten lopen en droogmaken voor de volgende plons.
Mijn baby’s waren in het warme water (zoals beloofd) heel relaxed, maar op het moment dat ik ze er uit haalde was het gedaan met de rust; een en al gehuil. Een hoop gedoe, voor weinig resultaat. Ze gingen mooi mee onder de douche.
Wil je meer lezen over wat je baby echt nodig heeft?
Lees dan: Babykamer: Nodig of Overbodig?
Babyschoenen:
Babyschoenen zagen er altijd zo schattig uit, toen ik nog geen kinderen had. Ik stond er nog niet bij stil hoe totaal overbodig en onhandig ze zijn, totdat ik zelf een baby had. Grote kans dat er dat 1e babyjaar echt nog niet gelopen gaat worden. Hooguit wat gekruip en geschuif langs de tafel en dan zitten schoenen alleen maar in de weg van het leren staan en lopen. Slofjes of blote voeten zitten veel lekkerder, zijn soepeler, zachter en goedkoper.
Babysokken:
Baby`s en sokken; een hopeloze combinatie, ze mogen elkaar gewoon niet, niks aan te doen. Om de voeten te behoeden voor afsterven zijn er broekjes met voetjes en onesies uitgevonden en anders doen blote voeten het in de zomer ook prima.
Zie je als een berg op tegen je bevalling?
Lees dan: 3 Life saving tips voor tijdens je bevalling.
Badzitje:
Een badzitje is een plastic stoeltje voor in bad. Je zet het met zuignappen vast aan de bodem zodat het niet wegglijdt. Om er gebruik van te maken moet je kindje al wel een beetje rechtop kunnen zitten/hangen en dat kan doorgaans pas vanaf ongeveer 6 maanden. Niet echt nuttig dus voor je pasgeboren baby.
Kinderstoel:
De kinderstoel, nog zo’n aankoop die je kunt uitstellen totdat je baby ietsje ouder is. De eerste 6 maanden ligt je baby nog lekker bij jou in je armen te drinken en is een stoel overbodig. Na die 6 maanden komt er wat vaste voeding in het spel en is je baby er klaar voor om langzaamaan te wennen aan recht op zitten. Mooie mijlpaal om te vieren dat je baby 1/2 jaar is; met een ‘nieuwe’ kinderstoel.
Ben jij ook anders dan anderen?
Lees dan: Bevallen en Baby: 7 ‘Gekke dingen’ om eens uit te proberen
Loopstoel:
Wie heeft er niet in gezeten; de loopstoel. Wat we nu inmiddels weten is dat die dingen meer kwaad dan goed doen voor je baby. Als een baby er aan toe is om zich snel(ler) te gaan verplaatsen, dan gaat ‘ie vanzelf wel kruipen of lopen. Een loopstoel werkt daarbij niet mee, de beentjes zijn blijkbaar nog niet klaar om te staan of lopen, maar worden wel al gebruikt om mee vooruit te komen. Ook gaat de beweegsnelheid veel te hard voor je baby om mee om te kunnen gaan, als ze zonder loopstoel nog op de grond zouden rollenbollen. Overslaan dus die handel.
Vind jij toucheren ook niet fijn?
Lees dan: Alternatieven voor toucheren tijdens je bevalling
Speciale luieremmer:
Er zijn allerlei speciale luieremmers te koop die beloven alle geurtjes te vangen zodat je babykamer heerlijk fris blijft ruiken. Helaas kost zo’n grapje vaak een fortuin en wat ze er ook niet bij vertellen is dat de navullingen van de zakjes waar die luiers in gevangen worden ook nog eens een ***svermogen kosten. Geldklopperij eerste klas, naar mijn mening. Een standaard luieremmer van 10L met los deksel voldoet prima. Met 6 à 8 luiers per dag is zo’n emmer na 2 dagen toch al vol en als je het deksel er op laat, scheelt dat ook een hoop stank. Of je doet de vieze luier gelijk in de prullenbak of container.
Verzorgingsproducten:
De bekende geur van het gele babymerk laat menig eierstok rammelen. Maar de vraag is of het nodig is om de producten met die geur (of een andere) te gebruiken. Je baby hoeft niet zo vaak in bad of onder de douche, 1x per week is echt genoeg. Voor de zure spuugresten voldoet een washandje met water ook prima. Een babyhuidje is zo gevoelig dat het niet zo goed tegen allerlei toevoegingen kan die in verzorgingsproducten als badolie, zeep(vrije zeep) en shampoo zitten. Met water ‘wassen’ voldoet in mijn ervaring prima. Van badolie wordt je baby vooral glibberig en shampoo om dat laagpolige tapijtje van 5 haren wassen…tja
Wil je weten hoe je tijdens je kraamtijd echt van je baby kunt genieten?
Lees ook: 5x Genieten van je Kraamtijd
Eigen smaak
Ondanks dat deze babyspullen (naar mijn mening) niet echt noodzakelijk zijn voor de verzorging van je pasgeboren baby. Kan het natuurlijk wel leuk (schoenen), handig (kinderstoel) of lekker (verzorgingsproducten) zijn om ze te hebben. En als je baby groter wordt, merk je vanzelf wel of en wanneer je die sokken en schoenen, kinderstoel en badzitje wilt gaan gebruiken. Daarin vind je vanzelf je eigen weg.
Welke new born babyspullen heb jij gekocht, maar helemaal niet gebruikt? Laat het weten in een reactie.
Benieuwd naar wat wel handig is met je baby?
Lees ook: Eerste Hulp Bij Baby: 14 Handige Tips bij een Pasgeboren Baby