Weer een persoonlijke mijlpaal in het borstvoedingsavontuur met mijn jongste dochter gehaald: 2 jaar samen genieten. Dit had ik 2 jaar geleden wel gehoopt, maar niet verwacht ook echt te halen.
Borstvoeding met oudste dochter:
Met mijn oudste dochter is ons avontuur helaas na 15 maanden gestrand, de koek was op, de tiet was leeg. Door 2 zwangerschappen waarvan 1 miskraam was mijn productie toe zo ver teruggelopen dat het met 15 maanden echt op was.
Inmiddels was ik dus 7 maanden zwanger, waarvan 5 maanden van mijn jongste dochter en ik denk dat dat zeker invloed heeft gehad op mijn productie. Ik vond het ook verschrikkelijk dat het stopte en dan ook nog eens doordat ik zwanger was van een broertje of zusje. Dat voelde toch alsof die nieuwe baby belangrijker was dan haar voeding en onze momentjes samen.
Borstvoedingspauze:
Na 4 maanden borstvoedingspauze (die als veeel langer voelde) werd ons gezin uitgebreid met een tweede dochter en daarmee begon een nieuw avontuur. Gelukkig was de start deze keer een stuk makkelijker; de behendigheid met een jonge en lichte baby had ik zo weer in de vingers en ik zat ook zo weer in het ‘ritme’ van de chaos die een pasgeborene met zich mee brengt.
Overleven en uitdagingen:
De eerste maanden was overleven mijn doel, maar hoe ouder jongste dochter werd, hoe verder mijn doel kwam te liggen. Eerst naar 6 maanden toe en dat lukt. Rond 8-9 maanden werd het een uitdaging, want mevrouw begon de omgeving veel interessanter te vinden en regelmatig was het een strijd om toch die voeding naar binnen te krijgen. Na een verandering van houding bij de avondvoeding (van liggend naar zittend) ging dat al makkelijker en met een beetje doorzettingsvermogen hebben we de 9 maanden aangetikt. Wat me een persoonlijke mijlpaal opleverde van samen 2 jaar (15+9 maanden) borstvoeding.
Wil je meer lezen over borstvoeding als je baby tanden krijgt?
Lees ook: Borstvoeding met tanden.
Nieuwe doelen, mijlpalen en dieptepunten:
Elke volgende maand snoepten we er weer eentje bij totdat ze ‘opeens’ al 1 jaar was. Daarna was mijn doel om gelijk te komen met oudste dochter; 15 maanden. Dit ging inmiddels steeds makkelijker want rond 13-14 maanden ging de middagvoeding eraf en zat ik nog maar op 2 voedingen per dag (’s ochtends als 1e ontbijt en ’s avonds als laatste toetje). Hierdoor was er ook geen noodzaak meer om overdag te kolven, wat weer een stukje verlichting en vrijheid teruggaf. De maanden vlogen voorbij, de 15 maanden en 20 maanden werden gehaald, toe de avondvoeding inmiddels niet meer houdbaar bleek.
Tegen die tijd was ik ook zo’n 6-7 weken zwanger geweest en was de miskraam en het ontzwangeren in volle gang, wat achteraf misschien wel mede oorzaak van het vervallen van de avondvoeding geweest zou kunnen zijn.
Wil je meer lezen over hoe je na een miskraam afscheid kan nemen van je kindje?
Kijk dan op: www.watermethode.nl
Dipje:
De ochtendhap bleef over en ik was bang dat die de 3-4 maanden tot ze 2 jaar zou worden niet zou overleven. En even werd het ook minder tijdens de hittegolf in juli. Ze dronk ’s ochtends gelijk haar beker water leeg en had dan geen trek meer. Na een paar ochtenden ging me dagen dat het waterdrinken wel eens de oorzaak zou kunnen zijn van het teruglopen van mijn productie en heb ik er een stokje voor gestoken door de beker weg te halen, gelijk gingen vraag en aanbod weer omhoog.
Samen genieten:
Nu we samen de 2 jaar hebben gehaald, ben ik blij met elke maand die er nog bij komt. Ik had dit al niet kunnen dromen, maar hoop er nog lang samen van te kunnen genieten. Als ik ’s ochtends vraag of het lekker was en ik een stralende “ja!” krijg, dan weet ik dat we hier allebei nog lang van willen genieten.
Geef je borstvoeding en wil je zwanger worden?
Lees ook: Borstvoeding en zwanger worden; mijn ervaringen
Nieuw doel:
Het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan… Nu ik op totaal 39 maanden borstvoeding zit, wil ik die ene maand er ook nog bij hebben natuurlijk! Dus op naar de samen 40 maanden!
Hoe is jouw borstvoedingsavontuur verlopen? Had je verwachtingen? Goede hoop? En wat zijn jouw (jullie) mijlpalen? Deel je verhaal door een reactie achter te laten.