Zwanger. En nu?
Een van de eerste regeldingen die je dan tegenkomt is het zoeken van een verloskundige. Maar waar begin je in het oerwoud van zwangerschapsbegeleiding? Wat wil je en wat vind jij belangrijk?
En het duurt nog even, maar die baby moet er ook een keertje uit. Heb je er al over nagedacht hoe en waar je wilt bevallen?
Allemaal belangrijke vragen om jezelf te stellen als je op zoek bent naar een verloskundige.

Waar kun je op letten bij je zoektocht naar een verloskundige:

  • eigen ervaringen, wensen en verwachtingen; ben je al eerder begeleid en bevallen? Wat zijn je ervaringen? Wat zou je daarbij anders willen? Heb je specifieke wensen of zijn er dingen die je juist niet wilt?
  • visie van de verloskundige(npraktijk); vanuit welke visie wordt je begeleidt? Past dat bij je eigen visie op het krijgen van een baby? Vind je het belangrijk dat die visie overeenkomt?
  • aantal verloskundigen in de praktijk; hoe kleiner dat aantal, hoe persoonlijker de begeleiding omdat je vaker dezelfde verloskundige voor je hebt.
  • afstand en vervoer; welke mogelijkheden in tijd en vervoer heb je om naar je afspraken te kunnen komen? Is het mogelijk om wat langer te reizen voor een verloskundige waarmee je op één lijn ligt?
  • ervaringen van anderen; wat zijn de ervaringen van andere zwangeren met deze verloskundige? Waar liggen beperkingen of juist kansen?
  • wisselen; weet dat je altijd van verloskundige kunt wisselen, hoe vroeg of laat in je zwangerschap je ook bent. Als je er samen niet (meer) uitkomt kan een weloverwogen wisseling je een hoop goeds brengen.

Benieuwd naar mijn ervaringen tijdens deze bijzondere tijd?
Lees ook: Zwanger zijn en bevallen tijdens coronatijd

Persoonlijk: Op zoek naar een verloskundigenpraktijk

Tijdens mijn eerste zwangerschap koos ik voor een verloskundigenpraktijk uit mijn oude buurtje; vertrouwde naam, 5 verloskundigen, prima. Tijdens de eerste gesprekken kwam ook de bevalling ter sprake en daarmee mijn wens (keuze?) om thuis in bad te bevallen. Daar hadden ze wel ervaring mee, maar 2 van de 5 collega`s wilden dat vanwege lichamelijke bezwaren niet doen. Dus ja, hoe belangrijk was dat in bad bevallen eigenlijk? Met die vraag ging ik naar huis en bij de volgende afspraak zouden we het er weer over hebben.

Wil je meer weten over het belang van de regie nemen in je eigen bevalling?
Lees dan: Anna Myrthe Korteweg voor Kiind: Mom-shaming in de media

Hoe belangrijk is mijn wens?

Hoe belangrijk was dat bad eigenlijk? Nou, heel belangrijk. Dat was wat ik altijd al wilde vanaf dat ik wist dat ik kinderen wilde. Kon ik er mee leven dat er 40% kans bestond dat deze wens niet in vervulling kon gaan doordat ik de `verkeerde` verloskundige voor me had? Nee, dat kon ik niet. En dat hield in dat het bij deze praktijk ophield met de begeleiding en we een nieuwe praktijk moesten zoeken waar ze wel volledig in mijn wens konden meegaan.
Met ongeveer 3 maanden was de volgende afspraak en daarin gaf ik aan dat ik niet bij ze kon blijven vanwege deze `kwestie`. Dit was heel spannend, want ja, kan ik dit wel maken tegenover hen? Het is toch raar om over te stappen vanwege een bad? Nee hoor, zij komen er vast wel overheen, maar ik niet als ik niet in bad beval terwijl dat wel had gekund.
En zo was dit (achteraf) de eerste grote beslissing waarbij ik luisterde naar en vertrouwde op mezelf.

Zie je als een berg op tegen je bevalling?
Lees ook: 3 Life Saving Tips voor tijdens je bevalling

Nieuwe verloskundige zoeken

Op naar een nieuwe verloskundige dus. Gelukkig vonden we een kleine praktijk met 3 verloskundigen, veel ervaring met badbevallingen, gratis leenbad en ook nog eens om de hoek. Win-win-win! Hier waren geen personele beperkingen en het voelde goed.
Een half jaar later ben ik uiteindelijk precies zoals gedroomd, thuis en in bad bevallen. Dit was de beste ervaring van m`n leven, waar ik met een positief gevoel aan terug denk, iets wat ik iedere moeder gun. En daarmee was de verloskundige-wissel uiteindelijk de juiste keuze gebleken.

Wil je weten hoe je tijdens je kraamtijd echt van je baby kunt genieten?
Lees ook: 5x Genieten van je Kraamtijd       

Het verschil maken

Nog voor de geboorte van je baby kan je dus al het verschil maken in hoe je bevalling gaat verlopen en hoe je terug zult kijken op de grootste, belangrijkste en geweldigste ervaring van je leven.

Wat zijn jou ervaringen met het zoeken en vinden van een verloskundige? Heb je nog tips? Laat het weten door een reactie achter te laten.

Ben je op zoek naar een verloskundige die de tijd neemt om je te begeleiden? Kijk dan op de site van Vrije Geboorte bij de case loadverloskundigen: www.vrijegeboorte.nl

Zoek je waardevolle informatie voor je (beval)partner?
Lees dan de columns van Jeroen de Jong (De Praktijkvader) voor Kiind:
De voordelen van thuis bevallen – info van een vader aan vaders
Bevallen voor vaders – je doet er toe
Lees ook de columns van Nelleke Bos voor Kiind:
Samen bevallen – als vader doe je het nooit goed (spoiler: welles!)
Waarom vaders belangrijk zijn bij de bevalling