(Vrije) Vertaling van Q&A: Recht op zitten, wat betekent dat?

Rapley – Baby Led Weaning (BLW)

         

Rechtop zitten, wat betekent dat?

Het ‘zelf rechtop kunnen zitten’ wordt erkend als een van de tekenen/voorwaarden voor een baby om te kunnen gaan beginnen met het eten van vaste voeding, dit is extra belangrijk bij BLW (baby led weaning). Maar wat betekent dat en waarom is het belangrijk? Laten we beginnen met waarom het belangrijk is…

Waarom is zelf kunnen zitten belangrijk?

Gereedheid:

Als je baby nog niet zelf rechtop kan zitten, is dat een goed teken dat hij er in zijn bredere ontwikkeling ook nog niet aan toe is. Kauwvaardigheden en de ontwikkeling van de spijsvertering hebben de neiging om zich in hetzelfde tempo te ontwikkelen als de vaardigheid om rechtop te kunnen zitten. Als je baby vast voedsel aangeboden krijgt voordat hij daar in zijn ontwikkeling aan toe is en mee om kan gaan, kan zijn spijsvertering er te vroeg aan blootgesteld worden en zal hij een groter risico hebben om te stikken.

Veiligheid:

Baby’s moeten rechtop zitten om doorslikken en ademen te kunnen coördineren. Dat lukt niet als ze ineen gezakt voorover of naar de zijkant hangen. Daarnaast moeten ze controle hebben over het voedsel in hun mond zodat het niet naar achteren glijd richting hun luchtweg, voordat het klaar is om doorgeslikt te worden. Een achteroverleunende houding maakt dit extra lastig en daardoor gevaarlijker. Stel je voor dat je achterover leunt om te eten, of probeert te kauwen met je kin op je borst, om te ervaren hoe oncomfortabel en onveilig deze posities zouden zijn.

Zelf eten:

Baby’s moeten naar voren kunnen leunen om voedsel te grijpen, het met 2 handen op kunnen pakken en rond kijken, allemaal zonder hun balans te verliezen. Dit kunnen ze alleen doen als ze stabiel rechtop kunnen zitten.

Wat is ‘rechtop’?

De definitie van rechtop hangt af van het ontwikkelingsstadium van de baby. Dit kan verwarrend zijn als je kijkt naar het stadium waaruit blijkt of je baby klaar is om te beginnen met vaste voeding (BLW):

Vanaf de geboorte:

Kan een baby rechtop worden gehouden als haar romp en wervelkolom geheel ondersteund zijn, maar zij kan het niet zelf doen.

Ergens vanaf 5 maanden:

Leren baby’s hun hoofd en romp omhoog te houden als ze rond hun heupen ondersteund worden.

Rond 7-8 maanden:

Kunnen de meeste baby’s ongeveer een minuut in een zittende positie op de grond blijven zitten, zonder steun.

Rond 8-9 maanden:

Leren baby’s om vanuit een liggende of kruipende positie zelf in een zittende positie te komen.

Wat belangrijk is om veilig te eten (en voor BLW) is dat je baby haar hoofd en romp lang genoeg recht op kan houden om eten te ontdekken en het op te eten als zij daar aan toe is. Als zij een beetje ondersteuning/hulp rond haar heupen nodig heeft, is dat geen probleem. Er is geen reden te wachten totdat ze zonder steun zelf rechtop kan zitten of totdat ze zichzelf in een zittende positie kan brengen, en er is geen ‘60-secondenregel’, zoals sommigen geloven. Het gaat om de positie en balans boven haar heupen die ze moet kunnen behouden. Een zich normaal ontwikkelende baby zal goed genoeg recht op kunnen blijven zitten om veilig voedsel te kunnen eten tegen de tijd dat ze 6 maanden is, of iets daarna.

Stabiliteit is ook belangrijk

Zelf eten gaat over balans, maar ook over spiersterkte.
Stel je voor dat je met bungelende benen op een hoge barkruk zit. Als je iets op de bar zou willen pakken met een hand, moet je jezelf ondersteunen met je andere hand. Het zou moeilijk zijn om niet te wiebelen als je beide handen nodig had om het van de bar te pakken.
Stel je nu voor dat je een voetensteun had of iets om je heupen mee te ondersteunen: hoe anders zou dat voelen? Je baby heeft deze mate van stabiliteit nodig om het meeste uit BLW te halen.

Hoe kan je je baby helpen om comfortabel en veilig te zitten

Er zijn meerdere manieren om je baby te helpen om het ontdekken van eten makkelijk en veilig te maken:

  • Zet hem op je schoot, met zijn gezicht naar de tafel, en ondersteun hem met je handen aan beide zijden van zijn billen (niet rond zijn middel, dan wordt zijn bewegingsruimte beperkt). Veel baby’s vinden deze geruststellende nabijheid fijn tijdens hun eerste kennismaking met eten.
  • Zet je baby tussen je benen op de grond, met zijn gezicht naar voren, tijdens picknicks of het eten op de grond. Zo geef je hem de ondersteuning die hij nodig heeft, terwijl jij zelf je handen vrij hebt.
  • Als je baby fijn in een hoge stoel zit, kan een opgerolde handdoek om zijn heupen helpen om de ruimte tussen zijn billen en de zijkanten van de stoel op te vullen. Als de stoel glad is kan een kleine handdoek tussen zijn benen helpen voorkomen dat hij naar voren glijdt.
  • Oudere baby’s en peuters vinden het waarschijnlijk fijn om een voetensteun te hebben (is de moeite waard om te onthouden wanneer je een kinderstoel koopt).

Je baby is er klaar voor om eten te gaan ontdekken (BLW) zodra hij stevig en stabiel genoeg rechtop kan zitten om veilig en effectief met voedsel om te gaan, met een beetje hulp/ondersteuning van jou als hij dat nodig heeft.

Gill Rapley, oktober 2017
www.rapleyweaning.com