(Vrije) Vertaling van Q&A: My baby isn’t a good eater

Rapley – Baby Led Weaning (BLW)

Mijn baby is geen goede eter

Het is normaal voor ouders (en grootouders) om zich zorgen te maken wanneer hun baby ‘niet goed eet’, zeker wanneer de baby ouder wordt, aangezien ouders vaak wordt verteld dat hun baby volledige maaltijden mee zou moeten eten wanneer ze 1 jaar worden. Maar is ‘niet goed eten’ wel echt een probleem voor de baby?

Wat is normaal?

BLW baby’s volgen hun eigen patroon wanneer ze beginnen met het eten van vast voedsel. Je baby kan bijvoorbeeld:

  • Enthousiast beginnen, kauwend op alles binnen handbereik, langzaamaan meer en meer gaan doorslikken en nooit meer terugkijken naar de babytijd (waarschijnlijk het minst voorkomende patroon).
  • Langzaam maar gestaag vooruitgaan door te kijken, experimenteren, likken en proeven, en daarna eten, waarbij de hoeveelheden die ze binnen krijgt, geleidelijk aan groter worden.
  • Weken- of maandenlang bijna niks eten (en wel of niet enthousiast aanraken en proeven) en dan plotseling wel enthousiasme tonen voor eten.
  • Enthousiast beginnen en daarna de interesse in eten helemaal lijken te verliezen.

Geen van deze patronen suggereert een probleem. De meeste BLW-baby’s eten geen beduidende hoeveelheden vast voedsel tot een leeftijd van 8-9 maanden, en sommige tot na hun 1e verjaardag. Degenen die enthousiast beginnen en daarna hun interesse verliezen, genieten simpelweg meer van de nieuwigheid van eten dan degenen die een langzamere start hebben. Als de nieuwigheid er af is, doen ze het een tijdje langzamer aan. [Opmerking: als een baby van 6-8 maanden geen interesse toont in het oppakken van voedsel of andere objecten (zoals speelgoed of sleutels) en deze verkennen met hun mond, dan is er mogelijk een onderliggende oorzaak, zoals een vertraagde ontwikkeling, waarvoor ze door een dokter gezien zou moeten worden.]

Een zich normaal ontwikkelende, gezonde baby die ‘niet goed lijkt te eten’, eet waarschijnlijk minder dan zijn ouders of anderen denken/vinden dat hij zou moeten eten. In de 2e helft van hun 1e jaar zijn de enige voedingsstoffen die de meeste baby’s nodig beginnen te hebben in aanvulling op borstvoeding kleine hoeveelheden ijzer en zink. Elke dag een paar likjes of hapjes (geen mondenvol!) voedingsmiddelen die rijk zijn aan deze mineralen, zoals vlees en eieren, is bijna zeker genoeg om hierin te voorzien. Baby’s verhongeren zichzelf niet – als ze honger hebben, zullen ze eten. Het probleem is dat de neiging bestaat dat onze verwachtingen over de hoeveelheid die baby’s zouden moeten eten gebaseerd is op de hoeveelheden die baby’s eten wanneer ze met een lepel gevoerd worden. Maar…

  • Met een lepel gevoerd worden (door iemand anders) is geen natuurlijk onderdeel van de ontwikkeling van baby’s. Het is gewoon de standaard methode geworden voor het voeden van baby’s in een tijd waarin men dacht dat baby’s vaste voeding nodig hadden voordat ze oud genoeg waren om zelf te eten.
  • Met een lepel voeren en purees maken het moeilijk voor baby’s om hun eigen hongergevoel/eetlust te volgen. Ze hebben de neiging om sneller mondenvol door te slikken waardoor ze meer eten dan ze werkelijk nodig hebben.
  • Gepureerd eten bevat veel vloeistof – waardoor het meer eten lijkt dan het werkelijk is.
  • Een baby onder druk zetten om bepaalde voedingsmiddelen te eten, of meer dan ze willen eten, kan leiden tot problemen zoals kieskeurig worden met eten of het weigeren van voedsel.
  • Borstvoeding (of flesvoeding) kan prima voorzien in het grootste deel van de voedingsbehoefte van baby’s ver voorbij 1 jaar (zie www.rapleyweaning.com/assets/Breastmilk_vs_solids.pdf).

Als je denkt dat je baby een ‘slechte eter’ is, is de oplossing niet om te proberen te veranderen wat de baby doet, maar om opnieuw vast te stellen wat je zelf denkt wat een ‘goede eter’ maakt. Een goede eter is een baby die:

  • reageert op zijn eigen hongergevoel/eetlust (eet wanneer hij honger heeft, stopt wanneer hij genoeg heeft)
  • zoveel borstvoeding of flesvoeding drinkt als hij nodig heeft
  • de mogelijkheid heeft om veel verschillende voedingsmiddelen te proberen, zonder enige druk van anderen
  • kan kiezen welke voedingsstoffen hij nodig heeft (uit een aanbod van gezonde voedingsmiddelen)
  • geïnteresseerd is in het ontdekken van voeding en vaardigheden oefent om zichzelf te voeden
  • heeft plezier tijdens de maaltijd

Als je baby al deze dingen doet, dan is hij een goede eter – zelfs als hij niet zoveel doorslikt!

Wat moet ik doen?

  • Ga door met het aanbieden van borstvoedingen of flesvoedingen wanneer je baby daarom vraagt. Het beperken van melkvoedingen (zoals ouders soms geadviseerd wordt om te doen in de hoop dat de baby meer vaste voeding gaat eten) betekent waarschijnlijk eerder minder voeding dan meer (zie www.rapleyweaning.com/assets/Breastmilk_vs_solids.pdf)
  • Ga door met de gezamenlijke gezinsmaaltijden met je baby en haar de kans geven om een ruim aanbod aan gezonde voedingsmiddelen te ontdekken en te proeven
  • Als je baby ouder is dan 10 maanden, stop dan met het teruggeven van eten dat met opzet op de grond is gegooid – dit is haar manier om te zeggen ‘nee, bedankt’ (zie www.rapleyweaning.com/assets/Throwing_food.pdf).
  • Probeer voedsel in kleinere stukken aan te bieden of introduceer bestek. Sommige baby’s raken verveeld wanneer ze worden behandeld als nieuwelingen en willen meer oefenen met vaardigheden voor gevorderden!
  • Maak je niet druk als het lijkt alsof je baby iets niet lekker vindt – ga gewoon door met het aanbieden van wat je aan het eten bent. (Sommige baby’s houden vol in hun weigering van bepaalde voedingsmiddelen waarbij later blijkt dat ze er allergisch voor zijn, dus het kan verstandig zijn om je baby te vertrouwen.)
  • Onthoud dat het normaal is voor een baby die veranderingen ondergaat (beginnen bij de opvang bijvoorbeeld) of ziek wordt, dat hij een tijdje geen vast voedsel eet en meer melk wilt.

Baby-led weaning gaat over het koesteren van een goede relatie met eten, niet over het verleiden van baby’s te eten wat wij denken dat ze moeten eten. Alle baby’s gaan spontaan over op vaste voeding, in hun eigen tempo. Het enige dat je als ouder hoeft te doen is het voedsel aan te bieden, binnen handbereik en als een rolmodel te dienen door je baby bij je eigen maaltijden te betrekken. Je baby zal zorgen voor al het andere.

Gill Rapley, september 2017
www.rapleyweaning.com